Skip to main content

Erhverv

Skærmbriller og arbejdsbriller

En skærmbrille er en brille, der er specielt udmålt til en bestemt arbejdssituation.

Med andre ord. En skærmbrille er en specielt udviklet brille, der  er specialtilpasset afstandene ved din personlige skærmarbejdsplads netop med det formål at give dine øjne de bedste arbejdsforhold ved skærmarbejde. Med en skærmbrille kan du se skarpt på skærmen, der normalt står længere væk end den afstand, du almindeligvis læser i!

Skærmbrilletyper

Hvorfor kan jeg ikke bruge mine private briller?

Dine private briller er almindeligvis en brille, der er lavet til at afhjælpe ens normale synsbehov, såsom at kunne se skarpt på afstand og nær, og derfor ikke tilpasset den særlige synsafstand til skærmen. Denne problemstilling giver ofte gener som hovedpine, nakkesmerter, rygsmerter, stivhed i skuldrene samt svien og træthed i øjnene. Dette betyder at man ofte kommer til at sidde uhensigtsmæssigt i jagten på at se godt og klart på skærmen, hvilket igen forstærker de førnævnte gener!

Skærmarbejde stiller med andre ord anderledes krav til synet end almindeligt læsearbejde. F.eks. blinker man mindre, når man læser på en skærm end når man læser på papir, læseafstanden er en anden og synsretningen er lige ud i stedet for skråt nedad.

Skræddersyet  til din arbejdssituation.

Der er igennem de seneste år sket en stor udvikling indenfor skærmbrilleglas. Optikeren kan i dag skræddersy en helt personlig skærmbrille, der lige  præcis passer til brugerens særlige behov. Dette betyder, at brugeren ikke længere behøver at tage brillen af og på i skiftende arbejdssituationer, som det måske har været tilfældet tidligere. En skærmbrille i dag  som er tilpasset brugerens personlige behov til skærm og tastatur, kan yderligere tilpasses sådan, at brugeren kan se ud på en afstand af enten 1, 2 eller 4 meter afhængig af, hvilken glastype man vælger.

Brilleglas med Et-styrkeglas

Med et-styrkeglas er styrken i glassene udregnet efter, at du kan se på skærmen alene. Dette betyder, at du skal sidde på samme måde hele tiden, når du ser på skærmen for at se ordentligt. Erfaringen viser, at denne type brille ofte kommer til at ligge i skuffen, da de færreste udelukkende ser på skærmen i løbet af en hel arbejdsdag.

Brilleglas med 2 styrker

Med disse briller kan man se skarpt på skærmen og til skrivebordskanten (op til 1-2 meter). Denne type brille giver dig flere bevægelsesmuligheder end et-styrkeglassene. Du kan både se på skærmen og læse på skrivebordet. Men du kan f.eks. ikke 100% sikkert se, hvem der kommer ind af døren i et større kontor.

Brilleglas med flere styrker

Med et flerstyrke skærmbrille kan du se skarpt på skærmen, på dit skrivebord og ca. 4 meter ud i lokalet. Det vil sige, at du også kan se hvem der kommer ind af døren i større kontorer, eller hvornår der kommer kunder. Du kan også beholde disse briller på, når du går til printeren efter print. Det er dog vigtigt at understrege, at det stadig er en skærmbrille med skærmen i fokus, og derfor ikke er egnet til privat færden såsom udendørsaktiviteter og bilkørsel.

 

Husk korrekt opmåling

Ved alle skærmbrilletyper er det utrolig vigtigt, at optikeren eller I selv har lavet en nøjagtig opmåling af arbejdspladsen. Ikke en arbejdspladsvurdering (APV) da dette er noget helt andet, men en konkret opmåling der beskriver hvordan din arbejdsplads er indrettet.

De 4 vigtigste punkter  i sådan en opmåling er:

Undgå reflekser: Undgå reflekser i skærmen fra vinduer og belysning. Løs evt. problemet med persienner/ gardiner, afskærmning af belysning / lamper med asymetrisk lys eller måske en nytænkning af arbejdspladsens placering.

Korrekt indstilling: Korrekt indstilling af arbejdspladsen. Som minimum skal bordhøjden passe til albuehøjde sådan at når hænderne lægges foran tastaturet, skal underarmen hvile på skrivebordet. Desuden skal man altid kunne nå gulvet med fødderne.

Den øverste tekstlinie: Den øverste tekstlinie på skærmen skal minimum være 15 cm. under øjenhøjde så nakken ikke ”knækkes” bagover.

Skærmens størrelse: Skærmens størrelse skal kunne overskues uden at man skal dreje hovedet for meget. Ellers skal skærmafstanden forøges. Skærmafstanden skal som udgangspunkt altid være i en arms længde eller ca. 70cm.

 

Konsulentarbejde

Lad os hjælpe med opmålingen!

Jeg har 15 års erfaring med konsulentarbejde indenfor erhvervsoptikken, og kan derfor yde en yderst kompetent synsergonomisk gennemgang af arbejdspladsen som minimum indeholder  gennemgang af lysforhold, indstilling af stol og bord, skærmplacering og skærmbilledets kvalitet samt opmåling af afstande ved den optimalt indrettede skærmarbejdsplads.

Så giver jeg garanti for, at du eller din medarbejder sidder så godt som overhovedet muligt.

 

Sikkerhedsbriller

Sikkerhedsbriller er briller med glas i speciel tykkelse og materiale samt stel af en vis robusthed og altid med sidebeskyttelse. Sikkerhedsbrillerne skal beskytte øjnene mod flyvende partikler, støv, stænk, gnister, splinter eller kemiske påvirkninger fra syrer og baser.

Valg af sikkerhedsbriller skal tage udgangspunkt i en analyse af de risici, der er i forbindelse med udførelsen af arbejdet. Sikkerhedsbrillerne skal være CE mærkede, og overholde reglerne for arbejdstilsynets regler for personlige værnemidler.

Sikkerhedsbriller skal opfylde kravene i DS:EN166-S eller DS:EN166F.

DS:EN166-S
Modstår stålkugle Ø 22 mm, vægt 43g, hastighed 5,1 m/s. Brillestel skal være mindst S mærket, og glassene skal som minimum være af plast eller hærdet mineral. Sikkerhedsbrillerne skal yde beskyttelse mod stænk, kemiske stoffer, lettere mekanisk påvirkning, vinkelslibning eller svejsning.

DS:EN166-F
Modstår stålkugle Ø 6 mm, vægt 0,86 g, hastighed 45 m/s. Brillestellet skal være yderligere robust og F-mærket. Glassene skal være af polycarbonat som kan modstå højhastighedspartikler, og som har lav energikollision og forøget robusthed. Sikkerhedsbrillerne skal yde beskyttelse mod stænk, kemiske stoffer, vinkelslibning, svejsning og kraftig mekanisk påvirkning.

 

Lovgivning

Stk 1: Den ansatte har ret til en passende undersøgelse af øjne og syn:

  1. Inden arbejdet ved skærmterminalen påbegyndes.
  2. Med jævne mellemrum herefter.
  3. Og når der opstår syns problemer, der kan skyldes arbejdet ved skærmterminalen.

Stk 2: Undersøgelsen skal foretages af en person med de fornødne kvalifikationer.

Stk 3: Den ansatte har ret til en undersøgelse hos en speciallæge, hvis den i stk. 1 og 2 nævnte undersøgelse viser, at dette er nødvendigt..

Stk 4: Den ansatte skal have udleveret specielle synskorrigerende hjælpemidler, herunder briller eller kontaktlinser som er beregnet til det pågældende arbejde, hvis de i stk. 1-2 eller stk. 3 nævnte undersøgelser viser, at dette er nødvendigt og hvis den ansattes egne briller eller kontaktlinser ikke kan anvendes.

Stk 5: Arbejdsgiveren skal sikre den ansatte adgang til de i stk. 1-3 nævnte undersøgelser uden omkostninger for den ansatte, og så vidt muligt indenfor normal arbejdstid. Og har desuden pligt til at sørge for, at den ansatte får udleveret de i stk. 4 nævnte briller eller kontaktlinser uden omkostninger for den ansatte.

Erhverv synstest